Maria Mirabela vs Witch

Pentru cine nu stie „Maria Mirabela” este un film pentru copii, realizat de Gopo acum aproximativ 30ani, iar Witch  sunt desene animate cu niste fetite razboinice, care bat tot ce prind si au puteri supranaturale.

Daca nu e evident inca, voi incerca sa explic de ce am adus impreuna aceste doua denumiri. Pentru ca am remarcat o ciudata sau intentionata violenta in randul copiilor. Pentru ca filmele calme in care se promoveaza frumosul, purtarile bune, compasiunea fata de alti copiii mai putin dotati, asa cum erau Veronica  sau Maria Mirabela enuntat mai sus, au disparut. Aceste filme curgeau lin, aveai timp sa te bucuri, sa canti cu personajele, sa faci comparatia dintre bine si rau, prezentata la modul copilaresc fetita buna vs fetita rea. Copilul primea pe intelesul lui un grup de informatii pozitive, prin care printr-o atmosfera calma  valorile familiale erau puse pe primul plan, alaturi de intelegere si dorinta de a invata si de a deveni mai bun.

In opozitie filmele prezentate acum, desene animate sau nu, au un ritm alert, toti alearga, se lupta, sunt inconjurati de dusmani. Lumea e prezentata ca o suma de lucruri rele de care te poti feri doar prin lupta, in care folosesti diferite arme, tehnici avansate si desi urmaresti un scop benefic, distrugi o buna parte din ce prinzi prin jur.

Unde au disparut desenele cu Tom si Jerry, de o calitate extrem de buna a detaliilor si amuzante pana la lacrimi? Cele de Walt Disney, povestile frumoase si desenate delicat? Au fost inlocuite cu roboti schematizati pe computer si amazoane luptatoare ce doboara tot ce misca.

 Rolul televizorului devine foarte important, se pare, in educatia copiilor. Ce generatii cream, bombardand copiii cu imagini violente? De ce sa ne miram ca atunci cand ies de la ore, cand suna de pauza, izbesc usile si racnesc isteric? Prima oara cand am fost pe coridorul scolii si i-am vazut iesind in fuga, urland, imbrancindu-se, carandu-si pumni in spinare, am ramas paralizata pe loc. Am intins mainile inainte sa nu-i lovesc, pentru ca nu se uitau in ce directie alergau bezmetici. M-au linistit ceilalti, ca nu s-a intamplat nimic, e ceva normal cand se iese in pauza.

Oare singura modalitate de a-i pregati pentru viata este sa-i invatam sa se lupte cat mai dur? Evolutia civilizatiei nu ne-a invatat nimic? Tot legea pumnului domina? Atunci de ce suntem socati cand un copil povesteste la ora de religie ca cel mai interesant lucru din vacanta lui a fost noaptea petrecuta la Sectia de politie nr5? Si ca nu le-ar fi spus nimic alora, dar dupa vreo 3 ore au inceput sa-l doara mainile de la catuse!!!! Un copil de 17ani, care il are ca idol pe Gigi Becali!

Mda, exista si traiesc printre noi! De cate ori obositi si trimiteti copilul in fata televizorului, mai ganditi-va o data. Poate nu e totul pierdut!

Reclame

3 gânduri despre „Maria Mirabela vs Witch

  1. Io nu ştiu cum sunt desenele astea Witch da’ bănuiesc că sunt un fel de Saylor Moon. În schimb îmi amintesc de filmele copilăriei Maria Mirabela, Veronica, precum şi de desenele animate Sandy Bell, Candy, Lidia, Perrin, Captain Planet, Nils Holgerson, Mihaela, Bălănel şi Miaunel, etc.
    Prin anii ’90 ţin minte că abia aşteptam 0ra 19 (parcă) să înceapă Candy ori Sandy Bell. Atunci nu aveam Cartoon Network şi primeam doar seara porţia de desene animate, dar ştiu că erau desene animate adevărate, pentru copii cu o copilărie adevărată…
    Chiar şi acum îmi place să mă mai uit la desene animate. În fiecare aseară ne luăm porţia de Pinky and The Brain 🙂

  2. Bine punctat.Nu mai sunt desenele de alta data, iar astea de acum au un impact negativ asupra celor mici.
    Mazgalica, te rog frumos, nu te lua de Sailor Moon. E idola mea, da?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s