Marin Preda-Intalnirea din pamanturi

Prima parte a cartii contine nuvele relativ scurte in stilul cunoscut: spumos, direct, fara floricele, cu realitati dure si imagini pitoresti, poate uneori socant, alteori fara mila. Exact ca si viata: o data te ridica ,o data da cu tine de pamant! Multe dintre istorisiri nu se opresc dupa ce le termini, ci te urmaresc si te gandesti daca finalul tragic nu ar fi putut fi evitat, sau finalizat intr-un mod mai fericit. Si urmarind rationamentul simplu de baza, judecata sanatoasa taraneasca realizezi ca nu. Lumea satului are legile ei. Ca om de la oras poti doar sa incerci sa le intelegi si sa stai deoparte.

Ceea ce insa imi place teribil e umorul „gen Moromete” muscator, destept si care nu iarta pe nimeni. Sunt stigmatizate defectele de comportament, intelegerea limitata a unora si explicatiile „savante” ale altora.

Partea a doua insa are un alt stil. Asiaticul care tese un plan de opt ani, de multe ori luand-o de la zero, stand ascuns in orezarii, sub apa, cu zilele, m-a uimit prin rabdare si consecventa. Avea un tel, sa arunce in aer aeroportul francezilor si indiferent cat a durat si cu ce sacrificii si-a obtinut scopul. Cat de motivat trebuie sa fii, sa nu simti durere, foame, frica? Este tot un taran, dar asemanarile se opresc aici. Modul de gandire, rabdarea, perseverenta sunt de alta factura. Chiar si respectul si sentimentele nerostite fata de fata pe care o placea, sunt la un alt grad de finete, in contrast adanc cu originea lui umila.

Interesanta si partea de lupta a bateriei romane din cel de-al doilea razboi mondial, cu secvente de tactica extrem de laborioase si caractere de oameni-adevarati eroi nestiuti.

Ultima parte nu m-a prea impresionat, desi personajele sunt evidentiate cu mare finete. Poate subiectul tratat: cooperativizarea si cam tot ce tine de comunism, imi sunt inca prea proaspete in minte. Ideea valoroasa care mi-a retinut atentia este ca intradevar multi dintre oamenii de atunci au pornit cu idei bune, de a face bine pentru toti si de a elimina saracia. Si ca si atunci au existat,ca mereu in decursul istoriei, altii care au profitat de acesti oameni si s-au imbogatit, facand praf lucruri pornite bine si batandu-si joc de idealurile si altruismul lor.

Cartea in ansamblu reprezinta un amestec de intamplari de facturi si perioade diferite. Este prima carte a scriitorului si a fost o surpriza placuta pentru mine, sa descopar un alt stil. Lectura placuta!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s