Faust-J.W.Goethe(I)

Aceasta carte a fost o provocare interesanta, fiind teatru in versuri. Problema tratata e una arhicunoscuta: un pact cu diavolul pentru obtinerea unei vieti condimentate cu petreceri si iubire. Totul merge ca pe roate o vreme, dar parca toate victoriile obtinute au un fel de aroma nefireasca si ceva care lipseste. 

Faust primeste distractii si o iubire frumoasa alaturi de Margareta, chiar daca  bucuriile sunt impanate de inselaciuni, tertipuri, totul este ascuns de ochii lumii. Din nefericire, lucrurile bune nu dureaza, Faust il ucide pe fratele Margaretei, iar aceasta se regaseste la sfarsitul volumului intai, in inchisoare.

Cartea abunda de tablouri, cantece, imagini suprarealiste. Versurile sunt deosebit de atent alese si trezesc imagini cand frumoase, cand respingatoare atinse de aripa raului. Tipuri de oameni zugraviti migalos curg rapid de-a lungul capitolelor. Intalnirea vrajitoarelor la Sabatul din padure, atmosfera incarcata de mistere, farmece, culoare,vorbe mestesugite, intregesc o incercare a partii intunecate de a avea succes asupra unui om.

Interesanta nerabdarea raului ,atacurile insistente si perfidia cu care il impinge pe Faust tot mai adanc. Cu toate acestea se simte de departe ca puterea sa este limitata si adesea intalnirea cu Divinitatea ii strica planurile migalite superficial.

Volumul se citeste usor, limbajul este pe alocuri pretios sau arhaic. Doar uneori simti nevoia sa te opresti si sa meditezi asupra vorbele cu talc, pline de semnificatii, multe din ele atat de actuale.

Sunt curioasa daca Faust va ramane dezamagit pana la final, regretand pasul facut.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s