Nucul-la loc de seama

Avem un nuc in curte, batran de pe vremea bunicii. L-au rupt furtunile de cateva ori, dar in loc sa arate asimetric si-a rotunjit coroana frumos spre pamant, oferind o umbra placuta vara, indicatii meteo referitoare la cat de deasa e ploaia, dupa zgomotul scos de picaturi in contact cu frunzisul bogat si o oarecare intimitate fata de blocurile din jur, formand o perdea verde confortabila.

E ca si cum ar face cumva parte din familie si mi-e tare drag dimineata, cand cu ochii carpiti de somn incerc sa zaresc cerul printre ramurile lui. Toata iarna privesc cu mila la crengile dezgolite pe care vantul le rasfira, le ravaseste si le incovoaie. Iar primavara, il studiez cu atentie sa vad cand ii explodeaza mugurii si cand incepe sa infrunzeasca. Mereu ratez momentul si cand arunc o privire are deja frunzulite mici de un verde neverosimil…dar perioada aia e departe.

Acum e perioada in care frunzele capata nuante calde de galben-portocaliu, sau maroniu vestejit. Cat verdele alterneaza cu tentele calde, e o paleta placuta ochiului. Deocamdata in aceasta faza ne gasim si daaaaaaaa, s-au copt  nucile. Nucul nostru e vedeta! Parca exercita o atractie ciudata. Vad vecini care nu au fost niciodata la noi in curte cum cauta cu piciorul prin iarba. Copiii arunca cu tot felul de obiecte, doar-doar clintesc nucile, care abia se mai tin in gaoacea verde deja desfacuta. Cum adie vantul, sau ploua se aude zgomotul deja cunoscut de lemn subtire care loveste pamantul, uneori crapandu-se.

Atacurile asupra nucului s-au intetit, copiii au inceput sa-l chinuie si parca ma doare de cate ori arunca tot felul de lemne, care raman agatate in coroana bogata si rup crengile. Am hotarat sa-l scuturam, fara sa-l chinuim, pentru ca oamenii nu pot doar sa ia ce le ofera natura, ci si distrug fara mila. Acum, fara podoabe, isi va pierde usor frunzisul si curand va intra in repausul caracteristic anotimpului rece.

A! Nucile s-au uscat si  sunt tocmai bune de mancat!

Anunțuri

Un gând despre „Nucul-la loc de seama

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s