Prayers for Bobby

Este un film care mi-a raspuns la cateva dintre intrebarile referitoare la homosexualitate. Nefiind in contact cu nici un om din aceasta categorie nu am avut niciodata pareri clare vis-a-vis de subiect. In general manifest o atitudine toleranta fata de alegerile fiecaruia si incerc sa i le respect, mai ales daca nu interfera cu preocuparile mele. Recunosc cinstit ca nu m-am aratat extrem de curioasa de filmele in care chestiunea era tratata mai indeaproape, iar filmul acesta mi-a oferit o viziune diferita.

O familie fericita tipic americana, cu o mama extrem de religioasa(interpretata convingator de Sigourney Weaver) si niste copii foarte bine educati sunt pusi in situatia a respecta alegerea unuia dintre baieti, de a fi gay sau a-l repudia. Extrem de interesanta mi s-a parut calea urmata, cu absolut toate tehnicile posibile de „vindecare” de la psiholog, terapie de grup pana la religie si dragostea intregii familii stransa toata in jurul lui. Actiunea se intampla undeva in anii ’80 cand destul de putine informatii erau aduse la cunostinta familiilor si toti cei cu preferinte sexuale diferite erau catalogati ca impuri, iar subiectul era tabu. Toate tehnicile esueaza, iar ei se multumesc sa-l piarda, desi il iubeau enorm. Toate legaturile dintre membri familiei nu reusesc sa treaca peste o parere preconceputa si ignoranta, peste un mod de gandire inapoiat si o rea vointa alimentata de lipsa de informatii. Doar un eveniment decisiv si extrem de trist o face pe mama sa plece urechea si sa vada ca exista si altfel de oameni, mai putin perfecti-sa zicem-ca si orientare sexuala, dar la fel de valorosi din absolut toate punctele de vedere, oameni care s-au nascut altfel, care vad lumea in alte culori, dar tocmai din cauza aceasta pot fi iubiti la fel de mult ca cei obisnuiti.

Calea rezolvarii conflictului a fost dragostea si aici, asa cum ar fi fost firesc de la inceput. Doar ca oamenii cand se confrunta cu probleme noi, nu fac mereu alegerea cea mai buna. Aceasta familie m-a uimit prin relatiile dintre ei, ocrotirea pe care si-o ofereau unul altuia, parinti sau copii, fara  certuri, cautari infinite si sterile de vinovati, acuzatii inutile.

Filmul clarifica chestiuni si arata  modalitatea ideala de a face fata unei probleme, deschiderea sufletului si a urechilor catre cei din jur, care sunt oameni si care ar trebui ca in orice hotarare pe care o iau sa fie nu uite de sentimente, sa priveasca omul in ansamblu, nu doar prin prisma unei caracteristici care-l face altfel. Fara mandrie, furie, umilinta sau rusine…

7 comentarii

 1. Bun film, l-am vazut! Homosexualitatea e doar un motiv, filonul e de alta natura.
  Eu am avut un prieten in facultate, homosexual. L-am aflat foarte tarziu, prin anul 3, el era un tip tare discret cu viata lui si nu era un ciudat. A fost unul dintre prietenii pe care ma puteam baza. A plecat in alta tara dupa terminarea facultatii. Niciodata n-am atins in discutii, desi devenisem foarte apropiati, sexualitatea lui. Sunt foarte toleranta cu ei, de fapt nu cred ca e vorba de toleranta, ci de tratarea lor ca pe niste oameni absolut normali. Ma deranjeaza cei care sunt agresivi in a-si exprima orientarea, si , recunosc, ma deranjeaza femeile care au orientari din astea, pentru ca ele chiar nu-si tin in frau pornirile si devin gretoase. Daca mi-ar face avansuri o femeie, probabil ar trebui sa raspund penal pentru ce ar urma.

  1. 😀 iarta-ma m-a pufnit rasul!
   filmul a fost ca un fel de iesire la lumina, o nota de speranta ca lucrurile bune isi gasesc o rezolvare intr-un final.
   pentru mine subiectul e inca virgin, cum ziceam in afara de filme, nu am avut ocazia sa fiu in contact cu aceasta problema. de aceea sunt curioasa de experientele altora.

 2. Așa este. Când iubești din toată ființa pe cineva, noțiuni ca ”umilința”, de exemplu, nu funcționează pur și simplu.
  Voi vedea și eu filmul. Nu de alta, dar câteodată e bine să ne amintim de familie și tot ce presupune ea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s