The Crystal Skull by Manda Scott

Cartea prezinta o fictiune interesanta si dovedeste ca oricat te feresti sa intri in amanunte cu teorii in care nu crezi, pana la urma unele dintre ele intra in sfera ta de cunoastere, fie doar ca sa le poti ignora apoi, in cunostinta de cauza.

Actiunea se desfasoara in doua planuri, unul in jurul anului 1580 si unul in 2007, punctul comun constituindu-l un craniu de cristal albastru, cu un aspect finisat precis, cu puteri deosebite, cu proprietati vindecatoare si de difuzie a luminii si cu un rol foarte precis in salvarea lumii intr-o data exacta, calculata dupa caledarul mayas. Romanul atinge si mult discutata data de 21 decembrie 2012, dar doar ca o posibila finalitate a omenirii, daca rolul craniului nu este indeplinit.

Cum tot ceea ce este scris in engleza ma tenteaza ca exercitiu de limba, am citit sa vad ce trateaza. Partea care se desfasoara din 1550 si pana in 1580 prezinta intai curtea Caterinei de Medicis in tinerete si nascand cu efort copii care nu au trait si intalnirea cu Nostradamus a unui fizician-doctor al vremii. Acest Cedric, un englez care detinea din familie un craniu din cristal albastru realizeaza ca are o misiune de indeplinit referitoare la acest craniu si pleaca sub amenintarea Inchizitiei in America de sud, unde ia contact cu civilizatia Maya. O multime de simboluri interesante, imagini alegorice, o interventie chirurgicala complicata pentru vremea respectiva, anestezice din plante necunoscute in Europa, treceri catre Lumea de dincolo si intoarcerea miraculoasa inapoi, fac lectura interesanta si suspansul e cat se poate de real. Din pacate dupa incheierea misiunii de invatare a comunicarii cu Craniul de cristal si a ascunderii lui in cascada unei pesteri, „Pastratorul” trebuie sa moara. Secretul locului in care este depozitat artefactul este bine ascuns in texte vechi criptate.

Acum apare rolul celei de-a doua parti a cartii, desfasurata in zilele noastre, unde  doi soti ea speolog si el care se ocupa cu decriptari de texte vechi, gasesc craniul in cascada ascunsa in pestera. De aici o intreaga aventura cu urmariri, incercari de asasinate (craniul conferea puteri deosebite celui care-l detinea), tradari, incendieri si distrugeri, pentru ca in final, craniul sa fie pozitionat in locul sau stabilit de cateva mii de ani, intr-o anumita data, alaturi de inca 13 asemenea cranii, pentru evitarea formarii unui monstru care ar fi distrus lumea in fatidica data de 21 decembrie 2010.

In ansamblu cartea este buna de umplut vremea fara batai de cap excesive sau probleme filozofice insurmontabile. Ceea ce mi-a placut a fost imbinarea intre actiuni, cele vechi alternand cu cele din zilele noastre, informatiile despre civilizatia Maya, comuniunea interesanta in plina jungla a omului cu toate formele de viata , trecerea in lumea spiritelor, destul de active in cadrul civilizatiilor vechi, atmosfera antrenanta si incarcata de un oarecare mister. O carte de weekend in care afara e ger si culcusirea la caldura e singura optiune care iti face cu ochiul.

Reclame

2 gânduri despre „The Crystal Skull by Manda Scott

  1. Nu stiu cum o fi cartea ta(din descriere pare extrem de interesanta)…da’ la cam aceleasi ganduri m-a dus si pe mine vremea d-afara. O carte, culcusita in divanul meu, o paturica si un pisic la fel de culcusit, langa mine 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s