Cana de ceai

Provin dintr-o familie modesta, in care servirea ceaiului n-a fost niciodata o traditie avand un anumit ritual, ci mai degraba o necesitate cand eram bolnava, de obicei racita si cu gatul dureros plin de „piuneze”. Imi placea cand mama amesteca un galbenus de ou frecat cu zahar pana devenea spuma, putin lapte  fierbinte si ceai in proportii egale si ma indemna sa-l beau cat se putea de cald. Sau iarna cand imi adunam degetele inghetate pe cana aburinda, incercand sa imprumut caldura binefacatoare.

Am evoluat in varsta si ma straduiesc sa adopt obiceiuri sanatoase. Nefiind bautoare de cafea, m-am gandit sa incerc ceaiul verde, mult laudat pentru proprietatile antioxidante si ca  urmare fireasca mi-am exprimat dorinta de a achizitiona o cana de ceai, speciala. Pana m-am gandit si razgandit eu cum sa fie, Iepurasul inspirat m-a categorisit cu o cana chinezeasca, decorata delicat cu gheise. Frunzele le-am achizitionat singura, de la un magazin naturist, tot ceea ce-mi ramane este sa purced la prepararea savanta a ceaiului.

Una din variante ar fi urmatoarea:

Ceai negru, ceai maturat si ceai aromat

1. Pre incalziti ceainicul, dupa cea ati inserat sita, sau filtrul, prin clatirea lui cu apa fiarta

2. Puneti o lingura de ceai (aproximativ 2.5g) per ceasca in sita incalzita si lasati-o sa stea pentru cateva momente, permitand aburului sa inceapa dezvoltarea aromei frunzelor

3. Turnati apa fierbinte deasupra ceaiului astfel incat toate frunzele sa fie acoperite

4. Lasati ceaiul sa stea

  • aproximativ 3 minute pentru frunze faramitate de ceai
  • aproximativ 5 minute pentru frunze intregi de ceai
  • numai 3 minute pentru „first flush Darjeeling” (cresteti cantitatea de ceai la 3.5g per ceasca)

5. Este esebtial sa inlaturati sita, sau filtrul ce contine frunzele. Ceaiul trebuie apoi amestecat (inca un pas important) si apoi strecurat. Ceaiurile nu trebuie baute prea fierbinti; lasati-le sa stea pentru cateva momente, astfel incat cerul gurii sa poata aprecia mai bine cele mai delicate arome

Ceai alb si verde

1. Pre incalziti ceanicul, sau ceasca (preferabil cu capac)

2. Puneti cantitatea potrivita de ceai per persoana / per ceasca. Lasati frunzele sa stea pentru cateva momente permitand aburului sa dezvolte aroma

3. Turnati apa fierbinte peste ceai

4. Lasati-l sa stea:

  • 1-3 minute pentru ceai verde
  • 15 minute pentru ceai alb Yin Zhen
  • 7 minute pentru ceai alb Pai Mu Tan

5. Inlaturati frunzele de ceai, amestecati-l si serviti-l.

Voi cum procedati? Aveti un ritual sau nu agreati ceaiul decat iarna?

Anunțuri

39 de gânduri despre „Cana de ceai

  1. E bine de ştiut această tehnică a ceaiului. Mai ales pentru că acesta nu se bea ca şi…muşeţelul tradiţional!
    Am şi eu o cană de-asta cu sită şi capac. Şi îmi place să beau ceai negru din ea. De când am avut nişte probleme cu fierea, am trecut o bună vreme pe ceai negru sau verde şi m-am simţit mult mai bine decât după cafea. Şi e mai sănătos!

  2. Eu beau ceai zilnic. Nu am un anumit ritual, le prepar după rețeta specifică fiecăruia (adică doar temperatura apei și timpul de infuzare).
    Prefer să adaug în alimentație și ceaiuri detoxificante, digestive, calmante… nu beau ceaiuri de fructe sau alte feluri mai orientate spre ideea de suc. Și prefer să aleg soiurile care merg foarte bine fără zahăr sau miere, pentru că mie nu îmi place dulcele. De pildă ceaiul negru chiar nu pot să îl beau sec și atunci nu îl prefer.

  3. Eu beau cafea, dar pentru ca am hotarat sa reduc cantitatea am trecut si pe ceai. Imi placea ceaiul negru pe care-l facea bunica, dar cel mai bun l-am baut in Germania, cand am lucrat intr-un bistro turcesc unde am invatat sa fac ceai. Cred ca stiti ca turcii sunt specialisti in servit ceai negru. Ei pun frunzele de ceai pe care le spala intai cu apa rece. Apoi in doua ape calde. Astfel, iese amareala din ele, si ii stimuleaza aromele. Frunzele sunt puse la infuzat pe baie de abur. Dupa 15 minute, cel putin, apare o esenta foarte puternica. Intr-un paharel de sticla, de 75 de mililitri, paharele lor specifice de ceai subtiate la mijloc, se pune esenta de ceai, cam de un deget. Se toarna apa fierbinte. Langa el, pe farfurioara se pun cateva cubulete de zahar, incat sa se poata servi fiecare, dupa gust. Unii il prefera cu lamaie. Dar pot sa va spun ca e deosebit.

    • am vazut un film, actiunea se intampla in egipt si daca imi amintesc bine si acolo era servit ceaiul tot asa in paharute specifice, erau localuri speciale unde se degusta licoarea, dar numai pentru barbati.
      e interesant, la fiecare popor e altfel!

  4. nu, in sensul asta nu prea beau ceai. drept este ca in timpul iernii se indesesc canile baute si caut feluri noi de ceai … Ultima chestie este ceva ce contine o idee de ardei iute si cacao!

  5. eu sunt fan ceai verde de când mă știu, iar combinația mea favorită este ginger tee (ceai verde cu ghimbir) în amestec cu choco truffe (ceai negru cu trufe de ciocolată) de la demmer tee. nu folosesc niciodată ceai la plic (este de calitate inferioară) ci numai vrac, pe cât posibil frunze întregi. evident, am cești speciale, unele primite, unele cumpărate în care fac infuzia. atenție însă: ceaiul verde și în special ceaiul negru deshidratează… 😉

  6. La noi fiecare are ceasca lui, ceaiul/ceaiurile sale preferate, iar cantitatea e stabilita de mine, pentru ca stiu ca nu e voie sa abuzezi de ceai. Ceasca e cu capac prevazut cu strecuratoare din portelan, de care se foloseste acum. Fireste ca a Enyei are o pisicuta pictata pe ea! Iata ceaiurile preferate:
    Strawberry Cream…yummy! Ceai de fructe cu hibiscus, bucăţele de măr, măceşe, bucăţele de căpşuni.
    Fruit Garden, un ceai de fructe , care conţine: măceşe, hibiscus, bucăţele de măr, coji de lămâie şi portocală, petale de floarea soarelui.
    Multi Fruit, ceai de Hibiscus, boabe de soc, stafide, coji de macese, bucati de portocale, de papaya, de ananas, de mango, si maracuja.
    Fruit Infusion Balthasar, ceai care contine: coji de macese, hibiscus, bucati de mar, coji de portocale si lamaie, bucati de papaya, de scortisoara, flori de galbenele, afine, bucati de vanilie, aroma de Tofee si scortisoara.
    Amaretto , ceai de hibiscus, măceşe, bucăţele de măr, coacăze negre, petale de albăstrele.
    Mai bem ceai alb sau verde cu lamaie. Le cumparam, in cutii frumoase, de la Carturesti (libraria) , raionul Ceaiuri. Intr-o vreme beam de vanilie si Rosy Love, care conţine: bucăţele de măr, ananas, fructe de soc, petale de trandafir, boboci de trandafir, petale de hibiscus, căpşuni, bucăţele de morcov negru, vişine, merişor. Sunt multe magazine de ceaiuri in Cluj si o cutie are 50 gr, la 10 lei, asa ca poti lua mai multe feluri! ! 🙂

  7. P.S. Uitasem de cel pe care il bem la ceainaria preferata! Se numeste Geisha si conţine: ceaiuri verzi ca Green Sencha, China Bancha şi Japanese Kukicha, dar si seminţe de susan, muguri de bambus, fructe Schizandra, ghimbir, petale de trandafiri. 😉

  8. Mie imi place ceaiul verde insa nu acesta de la noi ci cel din Maroc! Exact dupa reteta ta se face si acolo, doar ca se pune si zaharul odata cu apa fierbinte si menta proaspata!

    Mai ales ca la ei ceaiul e bautura traditionala beam cate 4-5 cesti pe zi!

  9. Sunt bautoare de cafea…dependenta (putin) dar din cand in cand mai dau si pe la cutia cu ceai.Am si negru si verde dar fiecare dintre ele are intrebuintarea sa.Nu cred ca aceste ceaiuri se beau asa…de „ora de ceai”,sunt ceaiuri diuretice si pentru unii dintre noi utilizarea zilnica nu cred ca poate fi o idee grozava.

  10. Pingback: Ceainării din Cluj-Napoca « Clipe de Cluj

  11. Știu despre virtuțile antioxidante ale ceiului, dar, din păcate, nu pot să-l beau pentru că mă agită. Tot ce pot înghiți e doar o infuzie de plante autohtone, de obicei sunătoare, coada șoricelului și rar de tot tei.

  12. Toamna,mergem dupa pietre si adunam macese.
    De cite ori avem chef,fierbem bine macesele,la care adaugam zahar,un pic de lamiie,interval de timp in care se prajeste piinea.Merge perfect cu unt si crema de brinza.
    Infuzie de scai vinat (impotriva tusei),infuzie de anghinare (impotriva colicilor biliare).Cu astea problema e ca orice ai pune in ceai tot gust de iarba cumplit de amara ramine si daca reusesti sa-l bei isi face treaba pentru care l-ai preparat,dar iti vine sa mori.

    • referitor la macese, cumpara mama cand eram mica cu gem acrisor cu doua macese pe el atat de bun! am regasit gustul copilariei odata cand mi-a adus o doamna o zeama ce am fiert-o si am facut-o gem.
      am baut o vreme un ceai dintr-un amestec de plante, ceva medicinal, dar era pasnic, fara gust marcant. asta de azi, verde, a fost cam amar. dar mai incerc si maine 🙂

  13. Ceai-la micul dejun, cu paine ptrajita unsa cu unt sau , daca este varianta care ma scapa de luat medicamente, cu drag beau cat ester necesar, fara zahar sau miere. Rezist eroic, orice gust ar avea.
    Tie nu iti face bine cafeaua, am inteles. Din pacate, vad in jur multi, prea multi, care beau ceai pentru ca „da bine” si imi sar mie in cap cat este de nociva cafeaua. Aiurea!

    • eu n-am nici o treaba cu ce beau altii. stiu ca-i sanatos ceaiul verde, asa ca incerc sa-l integrez in alimentatie si-mi place si canita 😉
      imi placea si cafeaua, insa imi tremurau prea tare mainile, imi dauna. daca nu o bei pe stomacul gol si cu cisterna, nu cred ca e o problema!

  14. Pingback: Miercurea fără cuvinte. Wordless Wednesday 6. Azur « Mirela Pete. Blog

  15. Anca, la fel de sanatos e ceaiul de salvie. Romanii credeau ca salvia e o planta cu proprietati multiple. Si asa este. E autohtona, nu e scumpa, si are chiar mai multe proprietati decat ceaiul verde. Nu contine teina si nu da stari de agitatie. E bun si ceaiul de papadie, care in ciuda a ce se crede despre aceasta planta, nu este amar. E ideal sa includem ceaiurile in stilul nostru de viata. Nici nu ne imaginam cate efecte benefice pot sa aiba supra organismului.

  16. Pingback: Tratament Candida

  17. Ceaiul meu preferat e cel verde cu infuzie sau flori de iasomie in el. Pacat ca nu-l pot bea la orice ore pentru ca are totusi cafeina in el si eu sunt extrem de afectata de cafeina daca beau vreo bautura ce o contine, dupa 3 dupamasa. Nu dorm toata noaptea.

    • din cate stiu eu ceaiul verde nu contine cafeina, doar cel negru, pe care eu nu-l pot bea fara sa-mi tremure mainile si sa devin agitata. il agreez doar cand sunt f obosita dimineata, insa cand mi-o ia inima la goana ma opresc. ceai verde insa beau zilnic fata probleme, se recomnada chiar mai multe pe zi, insa mie imi cade bine doar pe stomcaul gol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s