Un ghem de minciuni/Body of lies- David Ignacius

E posibil sa fi vazut si filmul, acum cativa ani, dar de tare ce mi-a placut, nu mi-am amintit nimic din el, citind cartea! E drept ca nu-mi place Leonardo di Caprio si poate de aceea, revenind la carte insa, a fost o surpriza placuta pentru cei care adora spionajul, actiuni si scenarii CIA si incursiuni in lumea araba ramasa adesea necunoscuta, privitor la valorile ei si facandu-si reclama doar cu atentatele teroristilor.

Cartea este o punere in scena extrem de reusita a unei urmariri CIA corelata cu Serviciul de informatii din Iordania pentru prinderea unui terorist ce ameninta lumea europeana punand sa explodeze automobile capcana, un etalon al lumii arabe razbunatoare si dusmanoasa americanilor. Nimic nou pana aici, insa actiunea este surprinsa si din punctul de vedere al musulmanilor, aratand modul superficial de tratare al problemelor de catre americani, ignorand adesea agilitatea si inteligenta islamica cat si modul diferit de gandire, respect, apreciere. O figura emblematica este Hanni, seful informatiilor din Iordania, un tip rasat opus  ofiterului american care oscileaza continuu intre ce e corect si modul de lucru american cu subterfugii si jumatati de adevar. Subiectul cartii curge pe nerasuflate, se produc continuu rasturnari de situatii, remedieri inteligente si totusi lipsite de succes, idei stralucite, pe alocuri amuzante, scene picante si razbunari de alcov, o poveste de dragoste discreta, cu parfum oriental, bazata pe alte criterii decat cele uzuale si nu in ultimul rand, un final accelerat si cu totul neasteptat, pe care-l citesti cu sufletul la gura, dornic sa vezi daca ce ai supozitionat se potriveste cu ce a gandit autorul.

O lectura pasionanta, in care afli o multime de lucruri despre Iordania si lumea araba, remarci despre viata, corectitudine in asocierea cu altcineva si ca minciunile la inceput in numar mic, se acumuleaza mereu pana ajung un ghem greu de desfacut. Viata e o oglinda, ce ii arunci acelasi lucru ti-l livreaza inapoi, uneori chiar inmultit de cateva ori, drept multumire sau ca pedeapsa. Daca v-am facut curiosi, lectura placuta!

Reclame

10 gânduri despre „Un ghem de minciuni/Body of lies- David Ignacius

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s