La ceas de seara prin Unirii

Intoarcerea pentru cateva zile a unei foste colege de facultate, ne-a motivat sa lasam balta computerele si sa ne miscam fizicurile uniform accelerat spre Piata Unirii, care gazduieste cu larghete o multime de terase cu oferte pentru toate gusturile. Am ales una mai la distanta de scena pe care se pregatea ceva spectacol, pentru ca nu ne mai vazusem de un an si aveam de barfit. Eu am ales un „Sex on the beach” restul s-au dedat la beruiala nefiltrata sau neagra. Cocteil-ul meu a avut gust dominant acrisor si m-a racorit, dar aspectul lui exterior nu m-a dat pe spate, asa cum m-as fi asteptat din denumire- lucru ce nu m-a impiedicat sa-mi promit ca le voi incerca pe rand si pe celelalte cu prima ocazie!

Discutia s-a invartit in jurul Irlandei, a climei adesea mohorate, depresive, fara soare vreme indelungata si racoroase vara, blande in anotimpul rece, a educatiei copiilor-moderate fara mustrari si lasand la bunul simt al fiecaruia cum va evolua ulterior, a modului lor de distractie- bautura in pub-uri si pt cei care doresc, dupa 12noaptea in cluburile de noapte. A prezentei deloc uimitoare a coloratilor de Romania si acolo, unde chiar sunt ocrotiti de stat si au facilitati pentru a se incadra mai usor. A lipsei cu desavarsire a teraselor, din cauza climei cel mai adesea reci, la fel ca si comportamentul oamenilor. A mandriei de a fi irlandez- moment in care m-am intrebat cum se face ca totusi sunt mandra ca sunt romanca, chiar daca nu gasesc mereu motivele pentru asta. A vizitei la ocean, unde era mai degraba rece, dar unii faceau baie, caliti si obisnuiti cu clima, a unei vieti la un nivel mai scazut de stres si la unul mai ridicat de civilizatie. Am concluzionat unanim ca nu neaparat banii ne-ar goni de aici, cat modul de gandire, lipsa civilizatiei, a standardului de viata, a educatiei din ce in ce mai precare.

Satule de dezbateri care oricum nu schimbau nimic, ci doar confirmau diferente enorme, ne-am lasat cucerite de ritmurile de jazz care se auzeau pe scena si ne-am apropiat de sunetele antrenante aducand puternic cu muzica din „Pisicile aristocrate”. O trupa modesta, ca aspect exterior, de sarbi ne-a delectat urechile facand pe rand solo de muzicuta, chitara bass si un fel de trompeta scurta a caror sunete erau dozate cu un dispozitiv tinut la gura instrumentului. Piesele erau cand lente, cand antrenante, cand aduceau a jazz, cand a country- poate din cauza limbii engleze, o voce plina, calda, fara fasoane de vedete, cantand pentru un public minimal care cel mai adesea povestea absent la ce se intampla pe scena. Intreaga piata parea o cafenea larga unde intr-un colt o trupa canta muzica de calitate fara a astepta multumiri sau ovatii, dar facandu-si datoria mai mult decat bine! O atmosfera de calitate in care uiti greutatile din saptamana trecuta si pentru cateva ore te relaxezi, absorbind atmosfera de vacanta, de vara, la umbra unei muzici de calitate.

LE: Intre timp am aflat ca a fost Festivalul de blues si ca trupa care ne-a incantat este Blue Family(Serbia). Ca idee cum a sunat, am gasit doar acest clip pe net, daca sunteti fani ai genului, nu-i ratati!

Anunțuri

14 gânduri despre „La ceas de seara prin Unirii

  1. Pingback: Prietenie | Ţara vorbelor în vânt

  2. O seară petrecută frumos! Mă bucur pentru tine.
    De acord şi cu concluzia discuţiei despre lipsa de civilizaţie şi despre educaţia tot mai precară de la noi…
    Îţi doresc o zi bună, dragă Red! 🙂

  3. Mergea si-un Guinness la discutia asta despre una dintre cele mai frumoase tari din lume :), dar intr-o seara de vara romaneasca, foarte calda spre fierbinte, orice bere-i buna, asa cum spunea cineva pe-aici!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s