O dupa amiaza tihnita

Au inceput sa se stranga terasele, chiar daca vremea ne-a mai dat un ragaz caldut si insorit. Dornica de rasfat in lumina difuza a dupa amiezii, am atacat pentru inceput niste covrigi, din aceia care se gasesc la toate colturile de strada, calzi si pufosi, un deliciu! Apoi am incercat locul cu sendviciurile cele mai renumite din zona: La Lucas. Prepara chiflele direct sub ochiul flamanzilor care asteapta rabdatori un numar de ordine si apoi bunaciunea comandata. Am luat unul minion cu sunca taraneasca, sos de branza, salata si rosie. Intradevar painica era buna, un gust deosebit si usor crocanta. Insa interiorul nu m-a dat pe spate cum ma asteptam. Daca ma straduiesc combin chestii mai bune, fara sa am pretentia ca-s specialista in asa ceva. In fine, l-am ingurgitat pe-o banca la soare, privind stolurile de porumbei cum survolau zona si poposeau din cand in cand in preajma vasului cu apa sau la firimiturile trecatorilor.

Dupa mancarica ar merge ceva de baut si am luat loc la o terasa unde am apreciat eu ca e coltul cel mai indepartat unde va ajunge soarele. Am tot ezitat daca sa aleg un ceai cald, era inca destul de cald sau un ceai rece…ati ghicit! nu era destul de cald afara si ma apucau dardaielile. Am ales prima varianta, ca la cheful de vorba ce-l aveam, cu siguranta avea sa se raceasca destul cat sa nu ne incingem prea tare. Cu ocazia aceasta am aflat ca si ceaiurile sunt pe mai multe culori, verde si negru stie toata lumea. De cel rosu eu nu auzisem pana acum, asa ca am testat „Kalahari” si inca o denumire pe care batranetile nu ma lasa sa mi-o amintesc. Ceaiul a venit intr-un ceainic micutel pus peste o cescuta larga. Aroma imbietoare fiind insotita de un tub mare de miere de albine. Am turnat, am gustat si… nimic! Am gustat si din celalalt…tot nimic! Ce dezamagire! Dupa ce mi-a trecut necajeala, mi s-a explicat ca exista un ritual dupa care se bea, il iei in gura, il tii putin si-i dai drumul imprastiat pe gat. Faza cu imprastierea nu prea mi-a iesit, dar dupa ce s-a racit, am inceput sa-i simt oarecum gustul, care ciudat dar aparea la un timp dupa ce il inghiteai, nu imediat cum se intampla la celelalte alimente. O aroma fina, care la o gustare rapida scapa unui bautor mai putin priceput, asa cum sunt eu. Mi-am promis sa mai incerc si alta data!

Seara a coborat cu repeziciune, caldura s-a risipit si luandu-mi cojocelul m-am indreptat agale spre casa, incarcata de impresii si arome noi. Ce simplu e sa fii fericit!

Anunțuri

24 de gânduri despre „O dupa amiaza tihnita

  1. nu mai bun era un vinuc fiert? 😀 eu nu le am deloc cu ceaiurile… is batuta’n cap, tot ce-i posibil… dar eu asociez ceiaurile cu boala. Am fost tare bolnaviciasa in copilarie si-am baut atatea ceaiuri incat acu’ nici sa nu aud de ele.
    sa ai un uikend frumos, red draghe! :*

    • astea-s asa mai speciale, nu din alea care beam noi cu galonul pe vremuri. astea se degusta, ca si vinurile vechi, arome, savoare, alea, alea… mai am de invatat!
      un we frumos si tie, georgi!

  2. tre să te învăţ la ceai. un ceai bun găseşti la demmer teehaus: ceai vrac nu la pliculeţe. 😉 aşa o să găseşti ceaiul alb şi multele combinaţii care te vor surprinde şi încânta ale clasicului verde sau negru. ceai cu piper ai încercat vreodată? 😀
    oare la voi este demmer teehaus?

    • nu stiu, dar am sa ma interesez, am o profesoara buna 🙂
      normal ca trebuie sa ma inveti la ceai, sunt la varsta savurarilor…n-am incercat ceai cu piper, dar nu sunt fan al lucrurilor iuti…sau, ca ceai nu-i iute?

      • nu-i deloc iute… e cum trebuie numa! ca şi ghimbirul, care în prăjitura cu ciocolată este… pfaaa… nu-ţi pot explica, trebui să-ţi fac asta! 😉

      • ramane ca o promisiune, pt prima data cand ne vom intalni. 🙂
        am gustat ghimbir o singura data intr-un amestec combinat cu miere, iaurt, mai ceva care facea iaurtul galben. niste arome suprinzatoare, o experienta ca o revelatie. uitasem de faza asta!

    • pai si noi aveam optiunea de ceai cu gheata, dar nu era atat de cald si in scurt timp s-a lasat racoarea. te cred, saraca de tine! 🙂
      mi-e teama ca asta a fost ultima iesire la terasa de anul asta, se anunta ploi si oricum toamna asta ne-a facut cadou cateva saptamani in plus…

  3. Pingback: Din studenţie… « Gabriela Elena

  4. Mi-ai facut o pofta de covrigi calzi!!!! pe meleagurile bantuite de mine nu se fabrica :(! Ca o moldoveanca gospodina ce ma consider…poate framant o leak si incropesc cativa covrigei:))) Seara faina Red!

  5. Eu vrand nevarand stau la terasa 😀 si am redescoperit si ceaiul de vreo doi anisori. Orizontul meu de cunoastere s-a largit de la ceaiul de menta si tei la o gramada de amestecuri conventionale numai de plante sau mai putin traditionale pentru cultura zonala, si anume ceaiuri condimentate…
    ..cele din urma m-au dat pe spate,..nu prea pot sa spun ce senzatii mi-au creeat…

    • cred ca sunt mai greu de definit, trebuie simtit si atat. amestecul baut de mine avea ceva fulgi de ciocolata si flori diverse si cate si mai cate…dar cred ca trebuie timp sa ajungi sa savurezi aromele astea discrete.

  6. Si mie a inceput sa-mi placa ”putinul” asta care te face fericit.
    Daca dai o cautare rapida pe Google, ai sa ramai uimita cate beneficii aduce ceaiul rosu. In rest… nici mie gustul nu mi s-a parut deosebit. Weekend placut, Anca, simplu si fericit! 🙂

    • am cautat si ai dreptate, am fost uimita cat de benefic e. mi-am propus sa-l alternez cu cel verde sau sa mai gasesc ceva similar, daca tot imi incep fiecare zi band un ceai pe bloguri.
      we placut si tie, gabi si toata linistea care ti-o doresti!

  7. Pingback: Compot de gutuie. « Tu1074's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s