Manneken Pis si Atomium

Primul obiectiv e atat de cunoscut incat as fi fost tentata sa-l omit, insa Rata, m-a tot tras de mana, asa ca ma vad nevoita sa-l povestesc (pe Pisacios, nu pe Sobo!)  sa scap de-o treaba! Asadar baietelul acesta este inconjurat de o legenda controversata intr-una se spune ca olandezii ar fi dorit sa dea foc orasului Buxelles, iar el ar fi stins fitilul cu lichidul din instalatia proprie, salvand orasul. O alta varianta a povestii istoriseste ca o familie isi pierduse baietelul si l-au gasit tocmai cand isi facea nevoile… mici. Indiferent care este povestea adevarata, Pisaciosul este asezat la mare cinste, desi, dupa umila mea parere, la cati isi fac poze cu el si la ce ingramadeala e mereu acolo, ar fi trebuit sa-l faca mai mare, se pierde in multime. Baietelul are un arsenal intreg de costumatii, 750, pastrate in Grand Place, in Casa Regelui, fiind gatit in functie de sarbatorile orasului sau de evenimentele fotbalistice gazduite. Daca data trecuta era in echipament sportiv, rosu dungat cu albastru, cu ocazia aceasta l-am fotografiat ca „chocolatier”. Se pare ca sugubatul cu jet in arcada are o corespondenta aflata pe o strada laturalnica, o Pisacioasa, dar pe care din nestiinta am ratat-o.

Prima zi de excursie s-a incheiat cu vizionarea Atomiului seara. Din pacate, era inchis, din fericire, privelistea pe timp de noapte, a meritat tot drumul! Acest monument a fost construit intitial pentru Expozitia din 1958 si se dorise a fi o copie rasturnata a Turnului Eiffel. Doar ca intre timp s-a considerat ca modelul  de 102 m inaltime format din noua sfere din inox interconectate intre ele astfel incat sa formeze un atom de fier marit de 165 miliarde de ori, va reprezenta o provocare mai interesanta pentru perioada aleasa. Sferele sunt legate intre ele prin  12 muchii  si cele opt care converg catre centru, continand lifturi sau scari, revolutionare la vremea constructiei. Sfera din varf ofera o imagine panoramica impresionanta asupra orasului. Monumentul a fost prevazut sa fie admirat 6luni, insa in urma succesului repurtat printre vizitatori, a intrat in circuitul turistic si se mentine de peste 50de ani. Renovarea a inceput in 2004, a durat 2ani si s-a inlocuit invelisul din aluminiu obosit, cu un altul din otel inoxidabil.  Materialul vechi a fost vandut ca suvenir, cu cifre surprinzatoare: bucata de 2m lungime a fost adjudecata pentru 1000 euro. Trei din cele patru sfere de sus, datorita faptului ca nu au suport vertical, nu ofera suficienta siguranta si nu sunt deschise publicului. Structura intiala fusese doar pentru a sustine sferele insa testele au aratat ca la nivelul de sus vantul atinge si 80km/m, din acest motiv fiindu-i adaugate ulterior coloane de rezistenta pentru a impiedica rasucirea.

In spatele Atomiului se intind pe kilometri intregi sali imense de expozitii, hangare largi care gazduiesc exponate diverse, in principal masini.

Reclame

14 gânduri despre „Manneken Pis si Atomium

      • nu trebuie sa fie din bronz. Acu sunt materiale ieftine si durabile. Si nici munca multa nu trebuie: ma ofer inca din timpul vietii sa stau drept mulaj. Numai ca acu, cit sunt inca tinar, sa ramin in memoria urmasilor ca fiind falnic :)))) Ma rog, cit de cit … :)))

      • daca nu ziceai „cat de cat”-ul ala mai erau sperante. dar acum, dupa afirmatiile deloc laudative, ma cam indoiesc ca va exista vreun motiv sa ramai posteritatii nici macar in mulaj 😆

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s