Anonymus- Vanessa Redgrave

Un film care trateaza supozitia privitoare la William Shakespeare:  el a scris intradevar  piesele, sonetele, marcand literatura engleza sau a fost folosit drept paravan de un nobil al carui statut nu-i permitea o asemenea preocupare „usuratica”. Indiferent care este adevarul, filmul prezinta atmosfera vremii, urzeala de tradari, lupta pentru putere, curtea reginei Elizabeth, amanti, copii nelegitimi, exiluri dar si influenta meritata sau nu pe care o pot avea sfetnicii.

Nu in ultimul rand sunt prezentate primele teatre integrale din lemn, cu loje pentru nobili si portiune circulara sub cerul liber pentru oamenii de rand, cei care apreciau si sanctionau rapid ce era bun sau  nu dintre piesele prezentate. Cum intelegea totusi plebea maniera subtila si vorbele mestesugite in versuri ale lui Shakespeare, ramane un mister pentru mine.

In orice caz, filmul prezinta o regina a Angliei mai putin conformista, pasionala, avand legaturi nelegitime si cativa bastarzi pe care-i „dona” imediat ce se nasteau, influentata de sfetnicul de taina, destul de putin rigida, fata de imaginea in general cunoscuta. Predomina desigur, atmosfera de cruzime specifica Tudorilor, cu decapitari fara prea multe menajamente insa partea de final mi se pare usor grabita, rezolvata sumar, pentru a ajunge la deznodamantul cerut de istorie sau de scenarist.

O interesanta pendulare intre perioada de inceput a scrierilor lui Shakespeare, odata cu anii in care regina era mai zburdalnica si oarecum feminina (Vanessa Redgrave parca s-a nascut batrana- desigur acest lucru nu are nici o legatura cu talentul ei) si perioada finala in care toate sau aproape toate personajele predau armele si se retrag in imparatia celor definitv tacuti.

Filmul merita vazut pentru modalitatea in care sustine aceasta ipoteza oarecum surprinzatoare, dar si pentru ilustrarea unei epoci ciudate, in care teatrul era mai degraba distractia oamenilor de rand si mai putin a capetelor incoronate, unii dintre mai marii vremii  considerandu-l erezie. In ce masura acesta este adevarul despre marele Will, e greu de concluzionat. Poate fi o simpla fictiune sau poate  ca nu…

Reclame

6 gânduri despre „Anonymus- Vanessa Redgrave

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s