Concert Yanni- Bucuresti

Pentru cei care nu stiu, Yanni este un muzician grec, compozitor, pianist si producator muzical, practicand un gen in principal instrumental, cu influente din multe culturi, utilizand pe langa instrumentele uzuale viori, trompeta ,harpa, contrabas, baterie, tot felul de clape, instrumente traditionale de suflat, tambal, percutii africane, din ce-mi amintesc la repezeala. Mix-ul rezultat e o muzica mai putin comerciala si de aceea destul de putin mediatizata la radio sau tv. Consacrarea si-a castigat-o din concertele grandioase sustinute la monumente istorice cunoscute sau site-uri arheologice, ca Acropole, Taj-Mahal sau Orasul Interzis din Beijing.

Am avut sansa sa dau intamplator peste Yanni pe youtube cu ceva ani in urma si chiar sa rezonez cu unul dintre concertele care mi-a trezit gustul de a asculta si urmari recitalurile debusolante ale fiecarui instrument in parte, alternanta dintre piesele lente care-ti merg direct la suflet si cele tumultuoase care te rascolesc, te ridica, iti iau suflul, curata tot ce-i rau si te lasa linistit, visand frumos in alta dimensiune. Fiecare dintre cei prezenti in orchestra pe langa stapanirea la mare arta a instrumentului, are intiparita pe fata bucuria lucrului facut din inima reusind sa transmita fiecare vibratie, modulatie sau bataie, dublata de satisfactia lucrului bine facut. Imi amintesc ca la un moment dat m-am gandit „oare cum o fi  sa preiei toata muzica asta direct din sala, neprelucrata?” Sansa a facut sa reusesc sa-mi indeplinesc visul asta si sa fiu acolo intr-o seara de final de martie. In sala Palatului- alta piatra-n gura!-intima in pofida dimensiunii ce intrece de cateva ori Opera noastra, concertul a inceput doar la putine minute peste ora promisa, iar muzica m-a cuprins imediat, piese stiute sau noi pentru mine, solo-urile magnifice ale violonistului armean care conduce orchestra a carui vioara plange pana ti se ridica parul pe maini, spectacolul oferit de baterist care a facut balet printre tobe, tinand ritmul pana si in panoul ce inconjura instrumentul, harpistul (habar n-aveam ca exista atatea feluri de harpe- avea vreo 3!) care canta in momentele de maxima intensitate cu ditamai magaoaia deasupra capului, tropetistul sau cel de la contrabas, indianul cu plete ce aduce cu Winnetou si care performeaza la un fel de keyboards  de marimea unor placi de faianta, vocile naucitoare ale sopranelor, chitaristul si peste toti Yanni la pupitrul keyboard-urilor lui supraetajate, plasate intr-un „U” larg sau atingand delicat clapele pianului, urmarindu-i pe toti cu indicatii discrete si punctand mereu cu mainile acordurile unduioase.

In pauzele dintre piese intr-o engleza masurata, calma si perfect inteligibila, ne-a povestit cateva fragmente amuzante legate de unele piese, cum ar fi inalta onoare ce i s-a facut cand a primit un pui de panda de la chinezi (gest uzual destinat doar unei natiuni, nu doar unui singur om, chiar celebru), a bisat de vreo 5 ori la final si a multumit cu modestie de fiecare data. Marturisesc sincer ca desi aveam in jur doar fete simandicoase, dupa cateva piese am trecut peste conveninte si am urlat, racnit, aplaudat, batut din picioare si aclamat la maxim fiecare bucata muzicala, m-am simtit superb si am gustat din plin tot concertul! Mai jos pentru cei curiosi am pus concertul din 2006, care exemplifica cate ceva din ce reuseste sa faca o mana de oameni talentati:

Reclame

8 gânduri despre „Concert Yanni- Bucuresti

  1. Aha, deci muzica asta nu are cautare la radio si tv? Bravo noua! Bine ca ascultam toate miorlaitele care fac playback si isi leagana fundurile goale pe scene.
    Nu auzisem de Yanni, dar acum, ca am aflat, voi deschide des youtube pentru a-i asculta.

  2. Dar ştiu că-ţi place Yanni ăsta. Te înţeleg aşa de bine tocmai pentru că şi pe ,dacă mă entuziasmează (din pdv artistic) cineva, vorbesc doar hiperbolic despre el/ea.
    Măi, felicitări că ai reuşit să-l vezi în concert. Merită tot drumul acela lung şi anevoios.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s