Citeam de dimineata un articol succint dedicat reginei Ana, care implineste undeva pe la 90 de ani. La finalul articolului erau cateva comentarii, primul in cuvinte de lauda pentru regina, urmatorul se plangea ca si el are o matusa care a crescut multi copii, fara sa beneficieze de banii publici. Bineinteles in restul, comentatoriir se injurau intre ei. Ideea care mi-a trecut prin cap dupa ce-am citit a fost urmatoarea: suntem cu totii egali? Mai exact, am senzatia ca anii lungi de comunism au dat senzatia ca nu exista diferente intre noi si nici respect fata de cel care are un ascendent in cultura, inteligenta, abilitati sau de ce nu? sange albastru. Pe vremea cand existau doua clase, cei avuti (scoliti in tari straine, educati pentru a fi lideri) erau respectati de cei care nu stiau sa faca decat muncile simple, taranii, de exemplu. Prin clasificarea asta nu vreau sa scot in evidenta ca unii sunt mai valorosi ca altii, fiecare are rolul lui si impreuna fac sa functioneze lumea. Acum cel fara scoala injura oameni cu diplome grele si considera ca ar putea oricand sa conduca tara mai bine- din pacate unii dintre ei chiar o fac cu rezultatele care se vad. Ne reprezinta afara, oameni fara pregatire diplomatica (da, nea Gheorghe de la coada vacii, nu-i bun aici!), iar cei care au fost educati sa faca acest lucru de generatii, sunt tinuti deoparte, de frica faptului ca se pot imbogati. Nu cunosc situatia financiara actuala a casei regale romanesti si e ultimul lucru care ma preocupa. Insa nu ma pot opri sa ma gandesc ca si cei care conduc acum o fac tot pentru a se imbogati. Poate gandesc naiv, dar am senzatia ca cei care invata strategie economica, diplomatie si tot felul de artificii din acestea elaborate ar face o treaba mai buna. In plus, nu mi se pare normal ca omul de rand sa-si injure presedintele, regele, printii si tot ce include sange albastru. Sunt cei emblematici pentru tara, pana la urma e injurata natia noastra si gestul arata respectul fata de locul unde ne-am nascut si valorile in care (nu)credem. Nu sunt pro-regalitate, am crescut urandu-i pe toti in bloc in vremea comunistilor, dar nici nu m-as gandi sa-i balacaresc, doar pentru ca am acces la taste. Nu (mai ) exista traditie in regalitate, notiunea pentru mine cel putin e foarte confuza si sunt oarecum reticenta sau ignoranta. Totusi din punct de vedere romanesc, m-a uimit respectul americanilor fara de steagul lor instelat sau modul in care isi tin mana la inima cand se canta imnul(m-am uitat in mod repetat la fetele lor sa vad daca se prefac, mi se parea imposibil ca sentimentul sa fie real!). Americanii respecta si apreciaza ceea ce este al lor, noi nu avem notiunile acestea.
Ca sa concluzionez pana nu ma imprastii complet, nu injurand regina si comparand-o cu mama Floarea de la scara B (ambele merituoase in segmentul lor), vom rezolva problemele sociale sau economice grele prin care trecem, nici macar nu ne vom racori. E doar irosirea unei energii, care s-ar putea pune in slujba unui scop mai nobil.
Mi-a placut! 🙂
multumesc, cita, ma bucur sa te „vad”! duc dorul lecturilor de sambata, dar nu ma mai regasesc in postura aia… numai bine iti doresc 🙂
Incep si eu sa nu ma mai regasesc! Din nefericire! 😦
WE placut!
sa nu te pierzi, te rog eu mult! o imbratisare din suflet si doar urari de bine!
Intr-adevar nu exista respect …Daca cineva se ridica un pic mai sus,indiferent ca o face financiar sau material sau sufletesc , imediat este catalogat.
unii au ascendent prin nastere, sunt copii din familii de renume, au fost crescuti cu guvernante, lectii de pian, echitatie si oratorie (daca imi este acceptat termenul-suna cam fortat!). este clar ca nu joaca in aceeasi liga cu mine, care-am vazut prima oara bideu in italia si nu stiam la ce foloseste!
Anca , pai tocmai asta ne diferentiaza in clase sociale , nu? Asa a fost de cand lumea si pamantul…Dar faptul ca unul a invatat la scoala privata si eu la scoala din cartier , ca unul a mostenit averea familiei si traieste in palat , iar eu nu am bani sa trec strada…nu inseamna ca nu trebuie sa ne mai respectam unul pe altul.Cei despre care tu ai scris in comentariu ca raspuns , sunt acei oameni cu”stea in frunte” , daca pot spune asa , ce stiu sa vorbeasca si sa respece de la vladica la opinca.Tocmai cei ce nu au astfel de mosteniri genetice,astrale sau sociale , acei carora generic li se spune parveniti , tocmai aceia uita de unde au plecat si uita de respect , instigandu-i pe toti ceilalti carora le aplica denumirea de „pulime”,”pleava”,”talpa tarii”,”prostime”…tocmai acesti parveniti sunt cei ce uita de respect si nu au educatia necesara de a sti sa fie eleganti , respectuosi si…nobili,daca doresti.
Cat despre omul de rand care arata cu degetul si injura…acei oameni sunt rau informati,sunt instigati si invatati sa creada ceea ce li se spune…oamenii ce nu stiu decat sa munceasca si sa adune fara sa aiba,care uita sa traiasca si sa priveasca dincolo de orizontul strazii…Sunt oameni ce au uitat sa fie oameni.
ma gandeam la discutia dintr-un post trecut, despre bunica(nume generic) de la tara, care n-a trecut niciodata strada, nici n-a dorit sa vada cum traiesc altii peste hotare. cu toate astea are bunul simt innascut si respectul de a nu injura lumea, doar pentru ca poate.
taranii din vechime isi respectau boierii, pe aia buni care aveau grija de ei, de familiile lor. am vazut ieri un film despre o bucatareasa care a gatit pt familia presedintelui frantei (unul batran in film, presupun ca nu actualul).avea un fel de respect si clasa in comportament, iar cand n-a fost de acord cu el si-a dat demisia, pastrand amanuntele private doar pt ea.
Stim deja ca nu toti suntem la fel. Diplomele nu mai conteaza de vreme ce prea multa lume are acces la ele. Evident ca tot cei din guvern pt a se imbogati au vandut pana si locurile la facultate, ce pana mai ieri erau pe gratis, pt acei oameni cu sange albastru. Au dat voie si celor particulare, le-au acrediat si tot, pt bani.
Strategia e construita de asa natura incat joburile sa fie impartite intre ei (nu mai conteaza diplomele sau experienta) si tu care le ai pe ambele sa vinzi la magazinul de la colt. Adica un sut in fund pentru toti studentii. Dar nu-i problema ca ei inca scandalizeaza in piata pentru Rosia Montana nu pt soarta lor. Populatia la scara larga e atat de indobitocita inca nu mai gandeste limpede. Guvernantii impreuna cu media ne baga alte pastile, momeala, cu care sa-ti ocupi gandurile (soarta cainilor de exemplu) in loc sa te gandesti la soarta ta. Intr-o tara normala sa-r fi luat masuri cu multi ani in urma, dar la noi e bine asa, cu cat la roman ii e mai frica, cu atat mai bine. Totul e doar o manipulare… In Austria sau Germania populatia a fost intrebata daca vor sau nu vor caini pe drum? Aluzie putin si la Franta care mereu isi baga coada, ca omoram cainii, acum cativa ani ca-i rasism, ca integrarea tiganilor, asa ceva nu se poate si dupa 2 ani plateau tiganii sa le paraseasca tara cat de repede pot.
Sangele albastru e acum echivalat cu bani. Nu mai conteaza capacitatea pe care o ai. Ai banii? Ai bideu, cursuri de echitatie, stiv de diplome cumparate, haine si pantofi de la Gucci sa nu te faci de rusine pe la evenimentele euro-parlamentare. Cui ii pasa ca in ele sta un Gheorghe din varf de deal?!
ai perfecta dreptate in ceea ce ai zis. singura mea adaugare e ca prin sange albastru ma refeream la oamenii aia de valoare, care au facut scoala corect, depasindu-si dascalii, oameni bogati din familii cu traditie, care n-au nevoie sa fure sa-si umple buzunarele si care cunosc istorie, diplomatie, finante si nu se ghideaza dupa ureche sau afaceri obscure.
Stiu ca te refereai la ei, dar ce vroiam sa spun e ca in tara noastra, momentan suntem la faza de dezumanizare ….. nicidecum recunoasterea unor oameni de valoare! nici macar nu exista mare cultura in acest gen, prin democratie se confunda multe …. mai ales in randul tinerilor
cred ca in mod voit se incearca promovarea non-valorii si, implicit, a non-culturii. prosti suntem mult mai usor de manipulat, exact cum spuneai mai sus.
ce ma bucura e ca totusi, exista inca tineri care se cultiva, care apreciaza lucrurile de calitate (nu vorbim acum de bulendre de firma) si care nu merg cu turma. nu e totul pierdut!
Nu, nu suntem egali. Pe deoparte asta se datorează societății, pe de alta bagajului nostru genetic. Sunt convinsă că doi oameni care s-ar bucura de același mediu de viață și de aceleași conjuncturi ar evolua diferit.
În ceea ce privește regalitatea… nici eu nu cred că este soluția care ne-ar scoate din marasm. Îi respect însă pe oamenii care fac parte din Casa Regală a României pentru că au coloană vertebrală. Ceea ce multor politicieni le lipsește. Și poate și unora dintre noi.
coloana verticala si clasa, educatie veche si de valoare, nu diplome luate de bani. eu as aduce niste nemti corecti, care sa faca niste reguli exacte, obligandu-i pe toti sa le respecte.
Nu suntem egali . Si din pacate nici nu vrem sa fim. Avem samanta de egoism pe care e foarte greu s-o scoatem oricat de idealisti am fi
eu cred ca nu suntem egali in primul rand prin nasterea care ne atribuie automat unei paturi sociale. e aproape imposibil sa evadezi, daca nu ai o infuzie de capital prin casatorie cu fat-frumos-din-lacrima sau o mostenire capatata nesperat de la matusa pierduta in america. cunoastem cu totii exemplul arivistilor, care oricata avere expun, nu sunt niciodata acceptati in categoria celor care s-au nascut cu sange albastru.
Tot ieri ma gandeam ce bine o duc cei nascuti cu sange regal, care nu si-au pus niciodata problema supravietuirii.
si asta e adevarat, dar nu e vina nimanui ca ne-am nascut aici si nu in elvetia….totusi as indrazni sa cred ca putea fi mai rau…in africa.
In Africa de Sud 😀
ca negru? 😀
De cand conteaza culoarea dimantelor?
😀
Nu, nu suntem egali, dar fiecare pozitie sociala are avantajele si dezavantajele ei. Si mai cred ca parintii si familia iti stabilesc o oarecare directie in viata, in lumea moderna este mai usor sa-ti gasesti un loc, diferit de ceea ce pot sa-ti ofere parintii, dar in pare parte suntem ceea ce am invatat si aplicam.
In acelasi timp banii nu-s totul, iar fraza aia cu saraca fata bogata contine ceva adevar, adica da, nu trebuie sa se gandesca ce trebuie sa puna pe masa ca mama-Floarea de la scara vecina, dar trebuie sa inghita o gramada de protocol chiar si cat se simte rau, este sub lupa si n-are voie sa-si exprime parerile in public fara a provoca un scandal politic, ba mai mult nici macar in casa nu poate sa fie cum vrea ea pentru ca e inconjurata de oameni straini. Acum, cine este mai liber? Bunica de pe scara care si-a crescut copii cum a putut, muncind cum a stiut si educandu-i cat a dus-o capul, sau regina Ana care a facut ce i s-a cerut, indiferent de pasiunile si parerile ei?
exact la asta m-am gandit si eu de multe ori. o fi avand bani multi, dar are libertatea mult mai ingradita decat un om obinuit, eticheta, conventiile sociale, casatoriile de protocol si poate ale fatete ascunse pe care nici nu le banuim. sa fiu sincera, nu mi-am dorit niciodata viata unei printese, poate doar sa fiu din cand in cand rasfatata ca si cum as fi printesa inimii cuiva, dar deja aberez 🙂
Sintagma asta de „saraca fata bogata” se refera, cred, mai mult la lipsa posibilitatilor de a-si face singure alegerile in viata decat la faptul ca sunt inconjurate de o armata de servitori (pe care deja ii asimileaza cu un decor viu, fara de care nu ar putea trai), adica lipsa de intimitate, sau obligatia de a se supune unor conveniente sociale (cu care de fapt au crescut, asa ca li se par firesti). Odraslele de sange albastru sufera cel mai adesea ca nu isi pot alege partenerul pe care si-l doresc (atata timp cat aleg altii pentru ele) sau, scapate fiind de tutela celor varstnici, ca devin de multe ori victime ale vanatorilor de zestre sau de titluri nobiliare.
pana la urma cu sange albastru sau obisnuit rosu, fiecare dintre noi avem unele libertati, fiind lipsiti de altele. cei din elita cu blazoane dincolo de aspectul material, cred ca au limitari mai numeroase decat omul de rand.
Nu stiu daca de egalitate e vorba, teoretic egali suntem, dar egali nu inseamna identici, suntem egali si diferiti intre noi, fiecare este mai bun pe segementul lui, eu sunt inutila intr-o sala de operatii si la fel de inutila in agricultura. Problema nu e ca nu am fi egali ci ca nu ne mai respectam intre noi. Eu inca nu pricep de ce „taran” e folosit ca peiorativ de exemplu.
pentru ca la tara nu se pune atata baza pe maniera si delicatete, munca grea elimina fineturile. cu toate acestea am intalnit buna crestere la oameni simpli si mitocaneala grosolana la cei care se dadeau elevati.