Degustare de vin la Sabres

Poate pentru o buna parte dintre voi, astefel de evenimente sunt o banalitate, pentru mine insa a fost  prima si am fost tare curioasa sa vad cum e, desi m-am cam temut ca atmosfera selecta nu se va potrivi cu tinuta si modul meu de a fi. Am ajuns putin mai devreme, asa ca am studiat  localul pe care-l stiam proaspat renovat, un restaurant discret specific de peste, o terasa cu un podulet cochet si un paraias pentru sezonul cald. Un chelner din categoria celor despre care as fi bagat mana-n foc ca au fost eradicati sau expulzati peste granita la salarii corespunzatoare priceperii lor, ne-a adus foarte amabil meniul, ne-a dat cateva detalii despre evenimentul ce urma sa inceapa si dupa o neglijabila intarziere, un domn intr-un sacou visiniu, baletand fragil intre stiinta si constiinta valorii de sine, a inceput prezentarea cu un vin rose: Sole Spumant Rose. Am uitat sa precizez ca putin inaintea prelegerii ne-a fost adus pe masa un platou cu niste bruschete pe baza de peste si-o foicica pe care erau precizate elegant felul in care se pot combina cu vinurile alese. Revenind, vinul de inceput a fost spumos, cu miros fructat (nu eu, domnul somelier a precizat!) si gust racoros, usor acildulat. Am invatat cum se poate deschide o sticla de spumant fara sa spulberi fata vreunui prieten aflat neinspirat in calea dopului, tinand gatul si dopul sticlei intr-o mana, iar cu cealalta rasucind usor. Dopul a iesit cu un pocnet scurt, ramanand in palma specialistului, insa temperatura camerei sau vreun alt factor perturbator au facut sa se reverse bogat  valuri inspumate pe podea. Am invartit paharul sa-i simt aroma, mi-am bagat o nara si apoi cealalta (cum am vazut la vecinul de la masa de langa, dupa ce am terminat cu rasul…) sa identific fructele, eventual buchetul. Eh, pentru treburile astea trebuie nas format si experienta. In cazul meu am luat de bun ce-a zis omul si am sters gustul cu bruscheta cu somon afumat pe pat de lamaie. Inutil sa spun ca se potrivea manusa, lasandu-ma intr-un extaz papilar!

Urmatorul vin a fost o Feteasca Regala, careia i-am studiat onctuozitatea ruland vinul de-a lungul peretilor paharului, cum am vazut in filme, l-am mirosit, intrebandu-ma cam ce aroma are floarea de vita de vie si gustand licoarea aurie. Bun-bun! am stins cu tartina adecvata cu peste afumat. O bucurie de arome mi s-au adunat in gura… teribil ce-mi plac potrivirile acestea perfecte! Chardonay-ul deja m-a impins pe panta fineturilor, incepeam sa ma pricep oarecum sa fac treaba cu narile in pahar si sa gust plimband vinul prin toata gura, sa-i simt toate valentele. Desigur ca n-am reusit sa disting aromele diferite, fanul cosit sau piersica alba, insa era delicios! O tartina cu creveti m-a trecut spre ultimul vin testat: Solo Quinta. Limba mea profana n-a sesizat diferentele dintre ultimele doua vinuri, dar asta nu m-a impiedicat sa le savurez si sa inchei cu ultima bruscheta cu icre negre, pe care le-am cam pierdut pe fata de masa.

La iesire ne-am intersectat pentru cateva cuvinte cu patroana localului, o doamna pe cat de distinsa pe atat de placuta, care ne-a povestit putin care e specificul localului Sabres, in imediata apropiere a unei vitrine frigo unde pe pat de gheata tronau cativa pesti imensi si calamari. Chelnerii sunt de o calitate exceptionala, atenti la fiecare gest si cu niste maniere pe care eu le credeam demult apuse. Au seara de peste proaspat si tot felul de vietati ce cresc in apa. Mi-am propus sa ma intorc intr-o seara sa testez cate ceva…

12 thoughts on “Degustare de vin la Sabres

  1. suna foarte bine. Niste poze?🙂
    ce mi se pare insa ciudat, este combinatia de peste afumat la degustare. Eu stiam ca astia care degusta vinuri mai mesteca o bucata de piine goala din cind in cind, in orice caz ceva neutru, nu ceva care are o aroma puternica …

  2. Eu nu ma omor dupa vin, dar la o astfel de gustare as participa. Mai ales ca mancarea a fost (din spusele tale) senzationala. Ador pestele, fructele de mare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s