Atelier foto la Plai

De cand am patruns in lumea fotografilor (fara a avea pretentia ca as fi unul!) lumea mea a devenit mai bogata  in imagini, in impresii si, mai ales, in oameni cu suflet mare! Astfel in weekendul trecut m-am strecurat cu emotie si nerabdare maxima la primul meu workshop foto, tinut de Csaba Teleki, in Casa fotografiilor din cadrul festivalului Plai. Pentru cei care n-au participat niciodata la acest festival, va fi exact cum a fost si pentru mine: o revelatie, o incantare si o uimire continua! Dincolo de faptul ca in permanenta se desfasoara tot felul de activitati  olarit, vizionare de filme, teatru, filozofie aplicata, fotografie realizata de capetele incoronate ale Romaniei, psihologie pentru cei mici, ateliere de indemanare privind pictura faciala sau pe diverse materiale, confectionare de podoabe din cele mai neobisnuite deseuri, strategie zen, tehnici de autoaparare, fiind doar cateva din care-mi amintesc acum la repezeala. Gazda  festivalului a fost Muzeul Satului, intins pe o suprafata generoasa si cuprinzand Aleea culturala, dar si cea unde se poate manca diversificat si de calitate, chioscuri cu vin fiert sau bauturi racoritoare, dupa chef. Ce mi s-a parut deosebit insa a fost senzatia de liniste, ritmul relaxant in care se desfasurau activitatile, ca la un picnic prelungit. Locurile de odihna erau formate din paleti din lemn, peste care erau aruncati nonconformist saci de panza umpluti cu burete. Toate locurile erau acoperite de corturi, pentru ca vremea a facut destul de des figuri si organizatorii s-au pregatit pentru toate posibilitatile. In permanenta voluntari curatau cosurile de gunoi sau plantau paleti in locurile unde accesul era ingreunat de ploaie si terenul alunecos.

Revenind la ceea ce am facut eu la Plai, la atelierul foto, activitatea a debutat vineri seara cu expozitia Khamsa (un termen incarcat de semnificatii, dupa cum istoriseste insusi autorul, Csaba Teleki), cuprinzand o selectie de 15 fotografii, grupate atent dupa tema, cate cinci, reprezentand o parte din lumea Marocului vazuta prin suflet de artist. Sunt fotografii vii, ascunzand fiecare povesti nespuse, vieti complicate, care se descopera doar alocand timp de reflectie si scotocind cu atentie detaliile usor criptate. Pentru a se potrivi atmosferei non-conformiste, fotografiile au fost insirate de parca ar sta la uscat, agatate in carlige de rufe pe franghie, asteptand calm privitorii si „zvantarea” sub ochiul curiozitatii vizitatorilor. Expozitia urmarea vanzarea in scopul ajutorarii organizatiei Chanse for Children. Printurile vor fi expuse probabil intr-o alta locatie, la Papillon Cafe.

Sambata atelierul a debutat cu o scurta introducere in regulile fotografice, exemplificari si apoi am pornit la vanat cadre interesante de festival. Inutil sa spun ca oriunde ma intorceam exista o poveste, un grup colorat de copii care se joaca, un cuplu indragostit, o tanara concentrata in coltul linistit de lectura, tineri care manevrau popice sau prichindei care colorau plastelina. Lumina variabila, nori care-si scuturau din cand in cand poalele, copii care concertau un rock dezlantuit, grupul folk din extremitatea opusa, ne-au pus la grea incercare imaginatia. In plus, de fiecare data cand primesc atatea informatii noi, am nevoie de timp de digerare si inmagazinare, fiecare la locul potrivit. Spre seara ne-am alaturat sprijinind prispa casutei, pe sacii caldurosi, la prima selectie de poze. Am vizionat lucrarile unor colegi de „suferinta artistica”, am dezbatut productiv, laudat cu masura sau emis pareri despre cum ni s-ar fi parut noua ca ar fi trebuit sa arate fotografia, la final Csaba explicandu-ne ce-i bun si ce ar fi de dorit sa nu fie vizibil. Am admirat mereu modul in care critica placut fiecare manifestare a noastra, incercand sa ne motiveze sa dorim sa stim mai mult si sa nu ne descurajam daca rezultatul trebuie muncit cu rabdare si adesea se lasa asteptat.

Intre timp s-a pornit ploaia, mai intai rapaind usor pe acoperisul casutei, apoi tropaind furioasa si alungandu-ne spre casa, la sortat si prelucrat poze, in vederea vizionarii de a 2a zi. (va urma)

 

Anunțuri

2 gânduri despre „Atelier foto la Plai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s