Am reusit in sfarsit sa vad de aproape aceasta biserica care atrage cu maretie atentia, pe soseaua Timisoara-Arad si ale carei turnuri suple se infing cu prestanta spre cer. Din pacate la ora aceea torida dintr-o zi de sambata, era inchisa, lucru care nu m-a impiedicat s-o fotografiez de afara si sa caut informatii despre ea, pe net. Iata ce am aflat:
A fost construita de comunitatea de bulgari din Banat in jur de 1890, dupa 10ani in care s-au adunat fondurile necesare. Pentru ridicarea ei au fost folositi voluntari, zilnic intre 50-150 si meseriasi, vreo 15-40. In timpul celui de-al 2lea razboi mondial patru din clopote au fost cedate in interes militar. A ramas doar un clopot ce cantareste 330kg, iar mai tarziu s-au mai adaugat inca doua mai mici. Fundatia bisericii este ridicata de la o adancime de 6metri si s-au folosit caramizi prelucrate manual, cam 3milioane de bucati arse in cuptoare aflate la marginea comunei. Lucrarea a fost terminata in 1892, insa in 1912 o furtuna smulge partea superioara a turnului stang si din motive de siguranta se demonteaza si varful turmului drept. Cativa ani mai tarziu, sunt refacute dar cu 3metri mai scurte, avand acum 65metri.
Constructia impresioneaza prin simplitate, linii ferme fara detalii inutile, in stil neogotic. Se pare ca interiorul este decorat deosebit de bogat prezentand nu mai putin de 9altare, statui si candelabre, toate construite din lemn de un maistru din Tirol, detaliu ce m-a facut sa sper ca data urmatoare voi reusi sa fac ceva poze si in interior. Orga prezinta 30 de registre si 1800 de tuburi.
In ultimii ani lucrarile de intretinere a bisericii s-au realizat integral din donatii, ceea ce arata ca aici, inca exista o comunitate puternica, ce a gasit calea de a pastra una din deosebitele mosteniri ale trecutului, un simbol pe care-l cunosc toti trecatorii si care nu ramane neadmirata chiar si de cei care-i descopera pentru prima oara, printre pomii de pe dealuri, silueta zvelta. Un plus il constituie parcul din fata bisericii, oarecum ingrijit, strajuit de un obelisc modest si un palc de corcodusi garboviti de roade. Un loc discret de reculegere, in umbra unei veri caniculare.
Seamana cu biserica din Balcescu, in Timisoara. Frumoasa de tot. 🙂
are pozitionare perfecta acolo sus de deal, atrage privirea, n-o poti rata!
Superb monument! Ce bine faci că ne arăţi aici astfel de locuri faine, despre care nici nu ştim că există. Şi câte mai sunt în ţara asta!
O zi bună, Red! 🙂
sanatosi sa fim, ca daca le vrem le gasim…si le pozam de le merg fulgii 😀
zi frumoasa si tie, alex!
Absolut extraordinar monument!
Am trecut ca un bezmetic pe lîngă, am spus că ne oprim la întoarcere, ceea ce, nu s-a mai întîmplat. Asta E!
ps. Am văzut la Viena ceva similar, Biserica Votivă.
http://www.google.ro/imgres?q=viena+biserica+votiva&hl=ro&safe=off&sa=G&gbv=2&tbm=isch&tbnid=4nAlLnFvoD8XDM:&imgrefurl=http://www.aroundtheworld.wildwalk.ro/Austria/Viena/picture057.htm&docid=L-ugGyKC76pD2M&w=525&h=700&ei=nqRDTqGMCMvSsgaB6eHPBw&zoom=1&iact=hc&vpx=183&vpy=73&dur=3297&hovh=259&hovw=194&tx=116&ty=122&page=1&tbnh=167&tbnw=123&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:0,s:0&biw=1270&bih=802
tiberiu, eu am trecut ne nenumarate ori ani de zile pe lamga el. deci… se intampla la toata lumea 😉
am sa arunc o privire mai tarziu, acum sunt putin in viteza, multumesc!
Mulțumesc de pont. O să merg.
bine ai venit, zodrac, poate ai noroc si o prinzi deschisa!
Da, maret si simplu, cum spuneai… si cu o asa istorie in spate.
Cautand ceva pe wikipedia, am aflat ca exista o insula apartinand Suediei, care poarta numele… Vinga. Lumea e asa de mica, uneori… 🙂
si probabil nici cuvintele nu sunt infinite 🙂
Ce frumoasa e, eu sunt mare pasionata de biserici (ca arhitectura)! aceasta e foarte interesanta, nici nu am mai vazut in stilul acesta, niciuna, pana acum
e fara zorzoane, parca arata mai bine de departe, decat in amanunt. ar fi interesant de vazut si in interior…
Imi plac si mie mult bisericile cu turnurile inalte care parca strapung cerul. Dar si pozele sunt reusite!
bine ai poposit, marycix! multumesc pt apreciere!