Personaliatati cu clasa:Dem Radulescu (RIP)

Spre rusinea mea nu l-am vazut niciodata live si interviul acesta chiar m-a facut curioasa, cum era de fapt acest mare actor? Un om sensibil, oarecum rusinos cand venea vorba de laude, fost boxeur, a plecat in viata cunoscand ca trebuie sa stii sa incasezi, dar si sa ramai in picioare, daca se poate sa dai tu primul, sa nu astepti sa te loveasca altii. Un temperament coleric, doar printr-un sever autocontrol si-a cenzurat pornirile, a descris lumea teatrului in care a pasit ca un loc cu mari actori cu spatiu pentru toata lumea, fara invidie. Doar lucrand alaturi de oameni valorosi poti deveni si tu la fel.

S-a format in umbra unor monstri sacri ai dramaturgiei, ale caror nume nu ma simt in stare sa le rostesc, in superficialitatea mea si in dorinta de o cultura facila, usor de digerat. Mi-a retinut atentia numele lui Sica Alexandrescu, un regizor de mare clasa, despre care Dem Radulescu incepuse sa enumere cate teatre avea si cat de destoinic era in lumea teatrului. Eugenia Voda, in stilul deja consacrat, l-a intrerupt cu remarca” nu mai avea teatre, venisera comunistii si luasera tot!” I-a retezat-o scurt  continuandu-si ideea si pentru prima oara am vazut-o pe aceasta doamna bazaitoare ca o viespe uneori, cum stie sa respecte un om pe care l-a rugat sa-i povesteasca ceva.

Se pare ca acesti profesionisti au in comun  munca asidua care i-a adus unde sunt acum. Povestile de saracie din timpul razboiului si de la inceputul carierei nu i-au acrit pofta de viata, dragostea de teatru. O mare admiratie insotita de un mare regret a avut pentru Constantin Tanase pe care a reusit sa-l zareasca pret de cateva clipe, la un spectacol, elevii neavand voie sa participe la reprezentatii cu femei dezbracate sau are atentau la moravurile vremii. Dintre comicii vechi ii aprecia in mod deosebit pe Stan si Bran, dar mai ales pe Chaplin, ca un mare deschizator de drumuri, pe care l-au imitat cu totii mai mult sau mai putin. Un punct interesant de vedere a fost privitor la teatrul actual, in care spunea el, a disparut valoarea adevarata si am trecut intr-o epoca a amatorismului, manifestarii facile, mitocanesti. Publicul este condus intr-o directie gresita, iar unii actori sunt promovati prea repede, fumurile impiedicandu-i sa munceasca pentru a deveni mai buni. Nu m-am gandit niciodata la diferenta intre popularitate si celebritate, ultima creand ceea ce ramane in istorie, iar prima doar un succes la public.

Ascultandu-l am avut lacrimi in ochi, dar si cateva zambete fugare. Un om corect, care ar fi avut multe de spus si care a pregatit generatii intregi de actori. Purtand un smoking Frank Sinatra a incheiat cu un indemn bun pentru urechile ce stiu sa asculte: „Nu privi in sus, sa vezi pe altii mai fericiti ca tine si sa te cuprinda invidia. Priveste in jos, la un orb de exemplu, la durerea altora si apoi gandindu-te la tine, vei pleca fericit acasa!”

13 comentarii

  1. Anca, avem valori uriase, dar de patrimoniu. Asa cum spune coolnewz, am putea, oare!? O Oana Pellea, un Marcel Iures…dar lista mea contine tot oameni trecuti de tinerete. Unde, unde sunt marii nostri (actuali) actori?
    Frumoasa postare, Anca.
    Ma scutur de intrebari, deocamdata, dar revin….Dupa piscina, gradina, plimbare cu Enya si Xaba la viitoarea noastra casa cu curte. Si mai vine cu noi Emil, care ma tot intreaba…! 😉
    Pupam Anca si fata, sa aveti o zi de vis! Noi vom avea, cu mai putin net, dar mai multa miscare si aer curat! 🙂

    1. mai putin net cand e atat de frumos afara si ai oameni dragi cu care iti poti petrece timpul.
      distractie placuta mirela, impreuna cu toti ai tai si cu emil 😉
      ce piesa linistitoare, imi cade la fix, multumesc :*

    1. exact: uriasi! pacat ca incet, incet scara valorica se deplaseaza si cad in uitare. spunea DR: nu e pacat ca putem sa jucam si nu ne solicita nimeni? am dori sa oferim din ceea ce avem si nu e nimeni interesat. macat atat timp cat mai suntem!

  2. Cu siguranta ca a fost unic! Nu ma dau inapoi niciodata de la a revedea seria de BD-uri ori cate o sceneta in care joaca si el. Vremurile au trecut, acum e vremea comercialului, din pacate va trebui sa ne obisnuim cu asta!

  3. Interviurile Eugeniei Voda mi se par intotdeauna interesante, si sunt interviuri de autor. Mai mult ca sigur ca Dem Radulescu a dat sute si sute de interviuri la viata lui, dar iata, dintre toate, doar acesta e „de vazut” si azi, la atitia ani dupa ce a murit! Aceasta postare reproduce citeva din cele spuse de marele actor in marele interviu: dar, desigur, acestea nu au venit si nu au curs si nu s-au legat „de la sine” (pentru ca, atunci, toate celelalte sute de interviuri ale actorului ar fi la fel de valabile!); deci pentru mine aici e vorba de arta de intervievatoare a Eugeniei Voda, si mi se pare nedrept (ca sa nu spun pervers) modul de a separa un interviu de autorul acelui interviu, si de a o numi pe autoare „biziitoare ca o viespe”! Dupa cite stiu, viespea nu produce nimic, or, am constatat privind site-ul Eugeniei Voda, domnia sa a produs multe interviuri fascinante, pentru care eu nu stiu cum as putea sa-i multumesc vreodata!

    1. este perfect adevarat si asa cum spui, ii sunt si eu recunoscatoare pentru oamenii deosebiti pe care i-a adunat in jurul ei de-a lungul timpului. insa are o neliniste probabil generata de un plan de inainte stabilit, ori de timpul alocat emisiunii, care uneori o indeamna sa reteze ideile intervievatilor la jumatate, chiar cand acestia vorbesc la obiect. e probabil o strategie dar mie mi se pare usor nepoliticos. parca nu are rabdare sa asculte, bombardeaza constant. mi s-ar parea mai corect sa vorbeasca mai mult cel invitat. dar poate gresesc eu…

Lasă un comentariu