Vremuri tulburi

Sau cum sa-ti alegi neinspirat un al doilea job, ascultand informatii doar dintr-o singura sursa. Ma abordeaza de curand una dintre prietene spunandu-mi ca doreste sa intre intr-o firma de asigurari, intamplator la care am si eu asigurare de multi ani si careia, in vremurile astea grele incep sa-i vad rostul din ce in ce mai greu. E o suma de bani de care fac eforturi sa ma lipsesc  si ma gandesc sa fac economii mai severe avand in vedere perioada maro care se anunta. Ii explic punctul meu de vedere, al unui client vechi al firmei si de asemenea situatia unei alte prietene, careia i-a mers bine cu asigurarile pana anul acesta cand nu-si mai face targetul sub nici o forma. Indiferent cat am mai incercat sa-i deschid ochii, era atat de indoctrinata de cei care i-au prezentat beneficiile si banii pe care ii poate castiga, precum si premiile cu excursii afara, incat am vorbit degeaba.

Ma intreb ca de multe ori pana acum: cat e de greu sa judeci cu propriul cap? Sa te uiti in jur, cam unde se plaseaza pe scara sociala cunostintele tale, la situatia financiara a oamenilor care lupta pentru strictul necesar acum si se asigura mai putin, lasandu-se in nadejdea lui Dumnezeu, la cat de vandabil ti se pare TIE produsul pe care vrei sa-l propui? Tu l-ai cumpara? Nu pot sa uit o alta prietena cu cativa ani in urma, care m-a terorizat atat pe mine cat si pe colegii mei in disperarea de a-si face targetul. Doar cat aud de asigurari si mi se ridica parul pe ceafa, indiferent de denumire!

La remarca „nu am venit sa-ti fac asigurare tie, ci doar sa-mi dai niste referinte dintre cunostintele tale la care as putea apela, nu vreau sa stricam prietenia noastra”, aproape m-a pufnit rasul! Adica sa ma injure oamenii pe mine in timp ce tu ii zapacesti cu telefoanele? Imi vine greu sa cred ca tehnicile acestea inca mai functioneaza, asta era acum 10ani, cand un reprezentant al aceleasi firme ne-a imbuibat cu savarine si sampanie. Erau alti bani, alta optica si toata treaba asta cu asigurarile era la inceput.

Ceea ce m-a contrariat pe mine este cat de usor se lasa unii oameni prostiti si-si pierd timpul visand la premiile ce le vor castiga dupa ce vor fi cei care vor face cele mai multe asigurari si cat de simpla li se pare calea ce urmeaza a fi parcursa. Ca si cum simplul fapt ca tu te-ai decis pentru business-ul acesta inseamna ca toata lumea abia asteapta sa apeleze la tine si ca doar tu le poti „asigura” fericirea. Hai sa ne spalam cu apa rece pe fata si sa ne trezim! E criza si oamenii incearca sa-si optimizeze cheltuielile si renunta prima oara la obiectele de lux, la investitii hazardate si da! sa incheie asigurari noi.

Sunt convinsa ca sunt multi, vechi si profesionisti in bransa care inca fac bani din asigurari si care probabil o duc infloritor, nu ma refer la ei aici. Ma refer la ceilalti care confunda stralucirea chibritului din mana cu steaua din varful bradului ce se zareste in livingul vilei de peste drum!

Invitati la dezbatut: Elisa, Cristian Dima, Carmen Negoita, Teo Negura, Mirela, Noaptebunacopii

25 de comentarii

  1. Poate ca incearca sa mai spere ca ar putea sa-i fie ceva mai bine.
    Daca merge treaba ar fi o sansa in plus.Daca nu-i merge,ramine in acelasi rahat,dar macar a incercat.
    Mi s-a propus si mie in repetate rinduri de 10 ani incoace,dar am replicat ca nu pot vinde ceva in ce nu cred.
    Nici cei mai vechi in programele astea nu mi-au putut raspunde la o gramada de intrebari.
    Am fost „abonat” si eu la o asigurarea din asta.Ne-a rugat si am zis ca ,hai,o facem .Ni s-a spus si repetat ca daca renuntam dupa 5 ani primim toti banii inapoi,mai putin dobinda.
    MINCIUNA!Am pierdut si dobinda si in loc de 17 cit am depus,ni s-au restituit 12.
    Era stipulat in partea nevazuta a contractului ca…
    Cum am spus,prietena ta e de partea cealalta a liniei,poate ca incearca sa incerce

    1. e firesc sa incerci orice pare mai bun, insa…trebuie sa analizezi mai atent si din mai multe unghiuri ofertele,nu?
      si eu vreau sa ma retrag, chiar daca pierd o parte din bani…macar nu mai investesc altii noi in ceva care acum imi pare prea costisitor.

  2. intamplator lucrez in bransa , nu pe parte de vanzari ci pe parte de daune si asta de vreo zece ani. Toata povestea asta e cu dus si intors. Depinde in primul rand de asigurarea pe care ti-o faci , auto , raspundere civila , locuinta sau viata. Asta ca sa spun doar cateva dintre cele mai vandute. Mi-am asigurat casa si masina pentru ca in 2009 am patit-o pe pielea mea (de parca faptul ca eram inspector de daune m-ar fi protejat indiscutabil in caz de dezastru – stateam cam prost cu banii si nu aveam nicio asigurare in afara de cea obligatorie) . A venit piatra din vara lui 2009 cand Giurgiu a fost terminat – inca se vad pe unele case urmele muscaturilor bolovanilor de gheata cat oul de gaina nestresata) Normal ca mi s-a spart un rand de tigla , masina e destul de infundata ca fie-mea tocmai se intorcea de la plimbare si din cauza vantului foarte puternic n-a mai apucat s-o bage in garaj. cred ca am avut sute de dosare de dauna , case , auto si culturi agricole – rase pur si simplu , tocate , terminate. O vara intreaga am numarat spice si boabe , tulpini si hectare , parbrize , lovituri , geamuri sparte si alte minuni. Si atunci m-am hotarat , in conditiile climei actuale , am nevoie de asigurare ( chiar daca ma rupe la prima de asigurare).Asta in ce priveste asigurarile pe termen scurt. Sunt bune. Si-o spun fara sa glumesc. DAR,exista si un DAR in ce priveste asigurarile de viata , cele pe termen lun gen cotizezi cinci , zece ani si vei lua inapoi de te spargi. Or fi bune , in alte tari , in alt climat economic. La noi ai toate sansele s-o iei in barba normal. Adica sa nu te alegi cu nimic. Sau sa te alegi cu praful de pe toba. In conditiile in care banii nu-si pastreaza valoarea -am avut cazuri de asigurari incheiate inainte de revolutie la 5000 de lei – pai astia erau bani atunci – si dupa expirare nu mai puteai sa iei nici macar o paine – deci asigurarile pe termen lung nu sunt valide la noi. Doar vorbe sau daca te dau banii afara din casa , merge… Si nici atunci. Daca te gandesti la asigurare ca la un instrument de economisire , nici atat. Daca il judeci ca pe un instrument de protectie , hm , mai merge. Insa daca va hotarati sa va asigurati – ascultati sfatul unui specialist in materie – cautati intai o firma serioasa , foarte serioasa , nu va lasati ademeniti de preturi derizorii pentru ca asta veti obtine in final – despagubiri derizorii sau deloc – si cititi cu atentie , CU F MARE ATENTIE , conditiile de asigurare si mai ales EXCEPTIILE. Si abia apoi aventurati-va sa semnati o polita. Mi-au vazut prea multe ochii ca sa nu citesc de zece ori ce semnez.

    1. mda, mi-ai confirmat ceea ce simteam si eu de ceva timp. desi am o firma serioasa cu care am incheiat asigurarea, am facut-o ca o forma de economisire, care exact cum ai concluzionat si tu…e un efort mult prea mare si beneficiile sunt, cu inflatia asta, neglijabile spre deloc.

    2. In mod sigur e o teapa.
      In Cluj,in ultimii 5000 de ani n-a fost cutremur-nu stiu daca a fost inainte-,iar inundatii in oras pot fi numai daca se rup barajele de pe Somes (Belis,Tarnita I,TarnitaII si Gilau) ori in cazul asta,pina in Ungaria ar fi ras totul de pe fata pamintului.Deci…

      1. cred ca trebuie sa te informezi din toate partile si abia la final sa tragi o concluzie. nimic nu-i sigur si nu poti sti cum va evolua situatie economica. toate sunt la risc!

  3. apropos , cu oalele Zepter am luat-o si eu. Dupa ce-am platit vreo trei rate de cate 100 lei (noi), n-am mai avut resurse , am ramas si cu banii dati si fara oale. De parca ar fi gatit singure… cine stie ce dracu’ a fost in capul meu , dar cred ca asta-i scopul prezentarilor live , sa-ti ia mintile ca p’orma vezi tu… Cine stie oalele mele de cate ori or mai fi fost contractate de atunci . 🙂 🙂 🙂 Da’ macar m-am lecuit , cand aud de invitatii de gen fac stanga’mprejur rapid. 🙂

  4. asigurarea obligatorie pentru locuinte este o mare teapa – unu – suma asigurata este foarte mica si doi – valideaza doar pentru cutremur si inundatie. ( si daca ai casa in zona inundabila – ciuciu). Daca ai asigurare facultativa ( aici poti sa-ti alegi riscurile acoperite , suma asigurata , iar acoperirea minima este si pentru cutremur si inundatie) nu mai esti fortat s-o inchei si pe cea obligatorie. In plus , banuiesc ca e o afacere si in spatele acestei asigurari obligatorii. Nu toate societatile sunt acreditate s-o incheie.

  5. redsky, eu exact în domeniul ăsta lucrez. 😆 de ani buni.
    şi nu mi-am abordat niciodată prietenii pentru recomandări. un vânzător bun ştie că piaţa caldă (familie, cunoştinţe, prieteni) trebuie epuizată cât mai repede, în primele luni. apoi uită repede de asta şi treci serios la treabă. prietenii sunt pentru distracţii.
    cine încă aleagră pe recomandări… aleargă degeaba. este o metodă de prospectare pe care eu nu o recomand niciunui nou învăţăcel.
    ba chiar am o vorbă: nu fac asigurări prietenilor, dar clienţii mei îmi devin prieteni. 😉

    1. ce vorba frumoasa!
      mi se pare corect sa fie asa, nici eu nu vand scule prietenilor. daca cineva imi solicita ajutorul o fac cu placere, altfel serviciul ramane in afara discutiilor cu tot ceea ce implica el.
      cel mai amuzant mi se parea intr-o vreme cand ma cautau cunostinte cu care nu mai vorbisem de ani de zile 😉

  6. M-am lecuit de mult timp să mai dau sfaturi prietenilor, fie că e vorba de chestiuni bănești, fie amoroase. Când îți sunt cerute, e mai mult pentru a-și limpezi ei gândurile, pentru că, de fapt, decizia e deja luată. Așa că spun ceva evaziv, interpretabil în funcție de doleanțele lor.
    Câți dintre noi n-au pățit chestii de genul: vine prietena ta și-ți povestește cât de mârșav e iubitul ei și cât de urât o tratează, iar tu îi spui, firesc: Părăsește-l!, ca să-i vezi peste un timp mai îndrăgostiți ca niciodată (cel puțin aparent) și s-o simți mai apoi evitându-te discret?

Lasă un comentariu